Ваші дані були відправлені!

Будь-ласка, введіть кількість товару потрібного розміру

Цей товар відсутній на складі

Найкращі ціни на нашому сайті! Вибирайте товари у потрібних категоріях. Увага! Мінімальна сума замовлення 1000 грн.
viber
viber qr code

Підписуйтесь на нашу viber спільноту та дізнавайтеся про новинки першими

Підписатися
app
app qr code

Скачуй додаток та ставай учасником Програми лояльності

Як часто і навіщо потрібно постійно змінювати постільну білизну

Як часто і навіщо потрібно постійно змінювати постільну білизну

Як часто потрібно змінювати постільну білизну - одне з питань, яке виникає у тих, хто починає жити самостійно. Дерматологи та вчені рекомендують проводити заміну комплекту щотижня або 10 днів. Виробники текстилю навпаки наполягають на тому, щоб якомога рідше прати постільну, так як волокна швидко зношуються і втрачають свій зовнішній вигляд. Давайте розберемося, ак часто потрібно міняти постільну білизну вдома.

Думка дерматологів і біологів

Фахівці наполягають на часті заміни комплектів, називаючи кілька істотних причин:

  • За тиждень на поверхні простирадла, підодіяльника і наволочки збирається велика кількість ороговілих клітин, які можуть залучити клопів.

  • Сальні залози виділяють секрет, який залишається на текстилі. Тому зміна постільної - питання гігієни.

  • За ніч тіло людини виділяє до 1 літра поту, який вбирається в матерію. Частина вологи висихає, а частина, все-таки, залишається.

  • Побутовий пил і бруд осідає на поверхні, що може спровокувати виникнення астми. Через цю причини дітям потрібно якомога частіше міняти постільну білизну.

Крім цього вирішальним фактором є неприємний запах, який спровокований несвіжістю матеріалу. Це викликає дискомфорт і може стати причиною поганого сну, так як кожному приємно спати на свіжому текстилі.

Що буде, якщо міняти білизну раз в 2-3 тижні?

Заміна, як і прання постільної білизни - індивідуальний процес. Тому потрібно бути об'єктивним, адже всі люди різні.

постільна білизна

Якщо людина не схильний до рясної пітливості і не чутливий до пилу, то заміна комплекту може проводитися через 2 і навіть 3 тижні.

Якщо ж у вас підвищена чутливість до побутового пилу, такі захворювання, як демодекоз, то постільну білизну потрібно міняти якомога частіше. В інших випадках бактерії, які мешкають на поверхні тіла, нешкідливі. Тому орієнтуйтеся на своє самопочуття. Відчуття підкажуть вам, як часто потрібно змінювати постільну білизну.

Чи варто орієнтуватися на сезон

Зверніть увагу на той факт, що влітку текстиль повинен мінятися в 2 рази частіше, ніж взимку. Висока температура, відкриті вікна сприяють перегрівання і осідання більшої кількості пилу як побутової, так і з вулиці.

Природно, у всьому повинен бути здоровий глузд. Проводити заміну кожен день - перебір. До того ж, це не екологічно, адже кожне прання супроводжується використанням миючих засобів, які забруднюють воду. Фахівці, які займаються вивченням якості сну, рекомендують керуватися наступними правилами того, як часто потрібно міняти постільну білизну:

  • Полуторний комплект можна перестилати 1 раз в два тижні. Двоспальний - щотижня. Це безпосередньо пов'язано з кількістю відпочиваючих, а відповідно, і з забрудненнями.

  • Влітку текстиль варто міняти щотижня. Вибирайте літні комплекти з легкої матерії, яка буде легко стиратися і швидко висихати.

Як часто потрібно міняти постільну білизну дітям

Заміна комплекту у малюків повинна проводитися щотижня або в міру необхідності. При цьому намагайтеся вибирати вироби з якісних волокон, які не викликають алергію.

Щоб організувати комфортне і безпечне місце для сну новонародженому, очищайте комплект строго щотижня. Також приділяйте увагу покривалам, балдахіну та іншим елементіам оформлення дитячого ліжечка. Поки пупкова рана не зажила, обов'язково пропрасовуйте кожен елемент набору. Після - досить звичайного прання.

Заміна постільної в дитячому садку

Експлуатація текстильних виробів в дитячих установах регламентується нормами санітарно-епідеміологічних вимог. У витягах документа йдеться про таке:

  1. На кожного малюка додається 3 набори білизни, рушників і 2 наматрасника.
  2. Графік зміни залежить від ступеня забруднення, але процедура повинна відбуватися не рідше одного разу в тиждень.
  3. Під час генерального прибирання подушки, ковдри і матраци повинні провітрюватися на свіжому повітрі.

Якщо ваш малюк заразився кон'юнктивітом або іншими шкірними захворюваннями, то це може свідчити про те, що в дитячому садку не дотримуються норми санітарії. У такому випадку рекомендується змінити установу.

Як часто потрібно міняти постільну білизну в готелі

постільна білизна - запасний комплектГрафік зміни спальних комплектів залежить від категорії готелю і номера:

  • Економ-клас - двічі в тиждень або 1 раз в 3-5 днів.

  • Три зірки - 1 раз на 2 дні.

  • Чотири і п'ять зірок - щодня.

Також в більшості готелів є послуга зміни постільної білизни на вимогу. Гостю потрібно лише зв'язатися з адміністратором і повідомити його про таку необхідність. Ця послуга зазвичай входить у вартість номера і не оплачується окремо.

Зміна постільної в лікарні

Виконання процедури залежить безпосередньо від стану пацієнта. Якщо людина може самостійно пересуватися, то заміна здійснюється 1 раз в 7 днів самостійно або за допомогою медсестри.

Постільна тяжкохворої людини змінюється також щотижня після планового прийому душу. Регулярність може коригуватися в залежності від стану хворого. Якщо людина постійно лежить, то спальний комплект змінюється кожні 2 дні або в міру забруднення. Негайна зміна постільної здійснюється, якщо хворий сильно спітнів або на поверхні з'явилися сліди біологічних рідин.

У лікарні має бути досить наборів. Бажано, щоб вони були білими. Якщо ж ви сумніваєтеся в чистоті комплекту, то подбайте про комфорт близького самостійно. Принесіть мінімум 3 спальних набори, які будуть регулярно змінюватися. Для таких ситуацій рекомендується замовити постільну білизну оптом.

Щоб підтримувати чистоту і свіжість спального текстилю, регулярно провітрюйте приміщення. Після сну рекомендується застеляти ліжко спеціальним покривалом, а подушки ховати в спеціальний ящик. Так на поверхні буде мінімально осідати пил.

viber