Ваші дані були відправлені!

Будь-ласка, введіть кількість товару потрібного розміру

Цей товар відсутній на складі

Найкращі ціни на нашому сайті! Вибирайте товари у потрібних категоріях. Увага! Мінімальна сума замовлення 1000 грн.
viber
viber qr code

Підписуйтесь на нашу viber спільноту та дізнавайтеся про новинки першими

Підписатися
app
app qr code

Скачуй додаток та ставай учасником Програми лояльності

Як відбілити рушники: перевірені способи для різних тканин

Як відбілити рушники: перевірені способи для різних тканин

Рушники, як і будь-який побутовий текстиль, мають потребу в регулярному пранні. Догляд за цими виробами повинен бути таким же ретельним, як і турбота про натільну білизніу Завдяки доступності побутової техніки прання рушників не представляє труднощів. Однак відбілити рушники буває непросто. І все ж є чимало способів повернути виробам початкову чистоту.

Як відбілити рушники різних видів: розбираємося в тканинах

Незважаючи на велику кількість різноманітної побутової хімії на прилавках господарських магазинів, недостатньо просто озброїтися дорогим засобом, щоб відбілити рушники. Для збереження виду і властивостей речі необхідно знати, з якої тканини вона зшита, і підібрати відповідний засіб для виведення плям.

По фактурі розрізняють кілька видів рушників:

  1. Махрові. Це вироби з щільною основою і пухнастим, що складається з мікропетель, ворсом. Махровими бувають лазневі, лицьові, пляжні, рушники. Виробники використовують для пошиття як натуральні бавовняні або лляні волокна, так і синтетику: тенсел, бамбук, модал і інші штучні матеріали.
  2. Вафельні. Полотно з такою фактурою виробляють тільки з льону, бавовни і рідше бамбука. Вафельними бувають рушники та серветки, а також вироби для рук, ніг та обличчя.
  3. Гладкотканні. В основному таку фактуру мають серветки і рушники з бавовни або льону.

Способи нанесення принтів

Щоб відбілити рушники не пошкодивши тканину, потрібно враховувати і спосіб фарбування. За даним критерієм рушники бувають декількох видів:

  1. Гладкофарбовані, тобто однотонні рушники без малюнків. Такі вироби відпирати легше, оскільки вони трохи менш вимогливі, ніж інші види. Однак навіть гладкофарбовані речі легко пошкодити, якщо відбілити рушники занадто їдким засобом.
  2. Друковані. Це рушники, на які машинним способом нанесена вишивка або принт. Чим більше квітів у виробі, тим дбайливіше слід проводити відбілювання.
  3. Набивні. Візерунок набивається на полотно після виготовлення речі. Складність догляду за таким рушником визначається текстурою, типом тканини і розміром малюнка.

Чим відбілити рушники: популярні засоби

Щоб відбілити рушники і вивести плями в домашніх умовах, застосовуються різні засоби. Умовно їх можна розділити на кілька категорій:

Природні. До них відносяться:

  • сік лимона;
  • білий і винний оцет;
  • сіль;
  • ефірні масла;
  • газована вода.

Органічні, наприклад:

  • сода;
  • перекис водню;
  • бура.

Синтетичні. До цієї групи належать всі сучасні промислові відбілювачі і засоби для виведення плям.

Всі перераховані кошти можуть однаково успішно відбілити рушники за умови їх правильного використання.

Як відбілити кухонні рушники: керівництво

Відбілювати рекомендується тільки білі рушники або вироби дуже світлих тонів. Для рушників яскравих забарвлень краще вибирати інші способи очищення від плям.

Кип'ятіння

Це найбільш радикальний і старий спосіб. За допомогою кип'ятіння можна відбілити рушники тільки з вафельною і гладкою фактурою.

Щоб прокип'ятити рушники, знадобиться:

● оцинкована ємність на 8-10 л;      

● по 100 г порошку і сухого кисневого відбілювача.      

У каструлю необхідно налити воду, довести її до кипіння і засипати миючі засоби, ретельно розмішати. Далі потрібно зменшити вогонь до мінімуму і помістити в ємність випрані рушники, перемішати. Протягом 40 хвилин слід кип'ятити вироби на повільному вогні помішуючи. Потім вимкнути, остудити і прополоскати.

Перекис водню

Відбілювання перекисом - один з найдієвіших способів. Для процедури будуть потрібні перекис водню і нашатирний спирт.

У ємність з гарячою водою (60-70 °C) необхідно додати 2-3 ст. л. перекису і 1 ст. л. нашатирного спирту. В отриманому розчині потрібно замочити випрані рушники, залишити на 20 хвилин. Якщо забруднення сильні, потрібно збільшити час замочування до 1,5-2 годин. Після необхідно виполоскати рушники.

Лимонний сік

Відбілювання лимонним соком допоможе повернути свіжість пожовклі кухонного рушника. Необхідно вичавити сік 1-2 лимонів і додати його в ємність з гарячою водою. В лимонній воді замочують рушники на 10-12 годин, після чого прополіскують їх.

Як відбілити махрові рушники

Відбілити махрові рушники складніше, ніж гладкотканні вироби. Складність полягає в тому, що махра не переносить високих температур, а значить, кип'ятіння стає неможливим, а замочування в гарячій воді дуже небажано. Хоча використовувати гарячу воду все ж іноді доводиться.

Сіль

Відбілити махровий рушник допоможе звичайна сіль. Потрібно приготувати розчин з розрахунку: 1 ст. л. солі на 1 л теплої води. Чисті рушники необхідно замочити на кілька годин, після чого прополоскати кілька разів і розвісити на відкритому повітрі. При полосканні рекомендується додати в воду ¼ склянки оцту для пом'якшення ворсу.

Господарське мило

Відбілити рушники а господарським милом зовсім просто. Вологий виріб потрібно розкласти на рівній поверхні і ретельно натерти звичайним господарським милом. У такому вигляді річ потрібно прибрати в пакет або контейнер на добу. Після прополоскати з оцтом і кондиціонером для білизни.

Марганцівка

Щоб відбілити рушники за допомогою марганцівки, потрібно приготувати світло-рожевий розчин. Далі необхідно натерти 100 г господарського мила, додати його в окріп (8-10 л) і розмішати. В отриманій суміші потрібно замочити випрані рушники на 8-12 годин. Виполоскати по черзі в підсоленій воді і з оцтом, щоб зберегти м'якість ворсу.

«Махровий світ» - створення затишку в домі

Інтернет-магазин «Махровий світ» пропонує жителям України побутовий текстиль найвищої якості. Хочете купити рушники оптом ? Немає нічого простіше! В асортименті магазину представлені ексклюзивні моделі від виробників з Угорщини, Туреччини та інших країн. Компанія порадує покупців приємними цінами, безліччю акцій і швидкою доставкою товару.

viber